De 6 meest gemaakte fouten tijdens de btw-aangifte

De 6 meest gemaakte fouten tijdens de btw-aangifte

In Moneybird is het heel erg makkelijk om zelf jouw btw-aangifte te doen. Eerder vertelde ik al welke 6 stappen je moet zetten om jouw btw-aangifte te doen in Moneybird. In deze blog zoom ik in op de 6 meest gemaakte fouten tijdens de btw-aangifte die jij kunt voorkomen.

1. Doe je btw-aangifte niet te vroeg

Je denkt dat je heel erg goed bezig bent door de btw-aangifte direct de eerste dag van de nieuwe maand te doen. Maar helaas… De kans is groot dat er nog facturen binnenkomen en dat jij dus later alsnog correcties moet doorvoeren. Wacht dus even een weekje voordat je aangifte doet en check ook of je alle facturen die je per creditcard hebt betaald in dat kwartaal hebt ingeboekt.

2. Neem alleen facturen uit de maanden van het juiste kwartaal mee

Misschien lijkt het een inkoppertje, maar ik kom het wel eens tegen. De btw-aangifte wordt keurig en op tijd gedaan, maar er worden facturen meegenomen uit de nieuwe maand. Dus stel dat je btw-aangifte wilt doen voor januari t/m maart, dan neem je per ongeluk facturen uit april mee in de btw-aangifte. Controleer het dus nog een keer voordat je de btw-aangifte definitief verstuurd.

Dit kan alleen gebeuren als je de btw aangifte zelf indient bij de Belastingdienst.
Dien je de aangifte elektronisch in via de site van Moneybird, dan wordt de juiste periode geselecteerd.

3. Neem alleen de correcties mee uit het lopende boekjaar

Dien je de btw aangifte rechtstreeks via Moneybird in bij de Belastingdienst? Dan worden automatisch de btw correcties van vorige kwartalen meegenomen in de volgende btw aangifte.

Bovenin zie je dan gedetecteerde correcties staan. Controleer deze altijd. Is het een correctie van een vorig boekjaar, neem hem dan niet mee in deze btw aangifte. Het is overzichtelijker om de btw van andere boekjaren gescheiden te houden.

4. Geen bon of factuur bij een transactie

Koppel je een betaling rechtstreeks aan een categorie bij de bank, dan wordt de btw niet meegenomen in de btw-aangifte. Boek dus altijd de bon of factuur in en koppel die aan de transactie. Heb je geen bon of factuur van je zakelijke aankopen, dan mag je de kosten en de btw niet zakelijk aftrekken. Ga dus zorgvuldig met je bonnetjes en facturen om.

5. Verkeerde btw-tarieven

Factureer jij niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland? Dan gelden er vaak andere btw-regels. Zorg ervoor dat je voor alle facturen de juiste btw-tarieven hanteert, zodat dit uiteindelijk ook kloppend is voor jouw btw-aangifte.

Let ook bij de inkoop goed op welke btw tarieven er op de bon/factuur staan. Ik zie vaak klanten die alles op 21% btw inboeken, maar dat klopt niet altijd.

5. Btw aftrekken van zakelijke etentjes

Het is misschien verleidelijk, maar je mag geen btw aftrekken van zakelijke etentjes. Zorg er wel voor dat je de bonnetjes alsnog inboekt zodat je de kosten kan aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Drie extra tips

Tip 1: Facturen naar bedrijven binnen de EU

Heb je facturen gestuurd naar bedrijven binnen de EU? Vergeet dan niet om de ICP aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Dit kan (nog) niet via Moneybird.

Tip 2: Controleer de btw-aangifte voordat je hem verstuurt

Het is belangrijk om de btw-aangifte te controleren. Veel ondernemers dienen binnen 5 minuten de btw-aangifte in zonder de rapporten eerst na te lopen. Door hier net wat meer tijd aan te besteden, voorkom je dat je fouten maakt die later gecorrigeerd moeten worden.

Tip 3: Dien je btw-aangifte op tijd in om boetes te voorkomen

Zorg ervoor dat je jouw btw-aangifte niet te laat indient. Dat levert je namelijk een boete op. Door je boekhouding gedurende de maand op orde te houden, hoeft de btw-aangifte niet veel tijd te kosten. Heb je nog geen goed ‘boekhoudritme’? In deze blog deel ik hoe je in 3 stappen een boekhoudritme krijgt zodat je uiteindelijk tijd bespaart.

BTW Kwartaalcheck Jaarpakket

Twijfel je toch of alles wel goed gaat bij het indienen van de btw-aangifte? Je bent echt niet de enige! Daarom heb ik het BTW Kwartaalcheck Jaarpakket in het leven geroepen. Op deze manier ben jij een jaar lang verzekerd van kloppende btw-aangiftes en weet je precies waar je bij een volgende btw-aangifte op moet letten. Lees hier meer over het BTW Kwartaalcheck Jaarpakket.

Laat een reactie achter