aandachtspunten btw aangifte q4

4 aandachtspunten voor de btw-aangifte van het 4e kwartaal

De btw-aangifte van het 4e kwartaal is anders dan de andere 3 kwartalen. Er komt net wat meer bij kijken omdat je het btw-jaar afsluit. Ik deel 4 aandachtspunten waar je op moet letten tijdens deze btw-aangifte. Zorg er in elk geval voor dat de btw-aangifte én betaling uiterlijk 31 januari binnen is bij de Belastingdienst. 

Aandachtspunt 1: Het hele jaar moet compleet zijn 

Je moet ervoor zorgen dat het hele jaar compleet is qua boekhouding. Zorg er dus voor dat: 

  • Alle inkomende facturen en bonnetjes in jouw boekhoudsysteem staan 
  • Alle banktransacties gekoppeld zijn 

Controleer of je echt alles hebt ingevoerd en of er geen zaken dubbel zijn ingevoerd. Vooral als je het hele jaar zelf jouw boekhouding hebt gedaan, is het belangrijk om een extra goede controle uit te (laten) voeren. 

Let op! Heb je iets rechtstreeks op een categorie geboekt bij de bank, dan wordt er geen btw berekend. HIer kun je jezelf dus mee te kort doen, bovendien heb je van de zakelijke kosten een bon of factuur nodig.

Aandachtspunt 2: Vergeet je auto niet! 

Gebruik jij jouw auto alleen zakelijk of zakelijk en privé? Zorg ervoor dat je dit ook meeneemt in de btw-aangifte van het 4e kwartaal. Hier vind je een rekenhulp van de Belastingdienst waarmee je kunt berekenen hoeveel btw er moet worden betaald of afgetrokken. 

Neem ook eventuele privé correcties al mee zodat een suppletie later niet nodig is. 

Aandachtspunt 3: Controleer of er nog correcties doorgevoerd moeten worden 

Voordat je de aangifte van Q4 kunt indienen moet je ook de aangiftes van Q1, Q2 en Q3 erbij pakken. Het kan zo zijn dat je erachter komt dat bij één van de eerdere aangiftes een factuur is vergeten bijvoorbeeld. Dan moet dat in de aangifte van Q4 gecorrigeerd worden. Correcties onder de 1000 euro kun je meenemen in deze aangifte. Ligt het bedrag boven de 1000 euro, dan moet dit doorgegeven worden via het suppletieformulier omzetbelasting. 

Aandachtspunt 4: Niet alle aangiftes elektronisch via Moneybird ingediend? 

Heb je alle btw aangiftes van kwartaal 1, 2 en 3 elektronisch via Moneybird gedaan, dan worden de correcties  automatisch meegenomen.

Heb jij NIET alle aangiftes van het jaar elektronisch via Moneybird gedaan? Dan is het belangrijk om te berekenen wat je bij Q4 moet indienen.

Het volstaat dus niet om alleen naar het btw rapport van Q4 te kijken en dat door te geven bij de Belastingdienst.

Als er een correctie nodig is, dan kun je dat niet via de elektronische aangifte in Moneybird  indienen. Dat gaat alleen als je de vorige 3 aangiftes al via Moneybird hebt gedaan.

Die moet je dus handmatig bij de Belastingdienst indienen.

BTW Kwartaalcheck 

Wil jij zeker weten dat alles goed gaat met jouw btw-aangiftes, ook met die van Q4 die net even wat anders is dan de andere aangiftes, zodat je niet later nog voor verrassingen komt te staan?

Met mijn BTW Kwartaalcheck Jaarpakket, kijk ik een jaar lang elk kwartaal met jou mee en ben jij verzekerd van kloppende btw-aangiftes. Gaat er iets mis, dan laat ik je zien hoe je dat kunt oplossen zodat het een volgende keer voorkomen kan worden. Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie over het BTW Kwartaalcheck Jaarpakket. 

Laat een reactie achter