In 3 stappen naar een boekhoudritme

In 3 stappen naar een boekhoudritme

Heb je ooit die vervelende situatie gehad waarin je je boekhouding te lang hebt uitgesteld en met tegenzin eraan moest beginnen? Bonnetjes die zoek zijn, vergeten herinneringen en het eindeloos doorzoeken van ontvangen facturen kunnen zorgen voor veel tijdverspilling en frustratie. Maar wat als er een manier is om dit proces soepeler en efficiënter te laten verlopen? Ik help jou in 3 stappen naar een boekhoudritme waardoor je nooit meer stress hebt over jouw boekhouding.

De voordelen van een boekhoudritme 

Een boekhoudritme is een ritme dat jij jezelf aanleert om de boekhouding te doen. Klinkt misschien niet heel erg spannend en waarschijnlijk ben je liever bezig met andere dingen binnen je bedrijf, maar het heeft echt een aantal voordelen. 

Bespaar tijd 

Misschien denk je bij het zien van de stappen voor een boekhoudritme, dat je geen tijd bespaart. Toch ontdek je al snel dat dit wel zo is. Vergelijk de uren die je eerder besteedde eens met de uren die je nodig hebt wanneer je dit ritme aanhoudt. Wedden dat je er minder tijd mee kwijt bent?

Bespaar kosten 

Het verliezen van bonnetjes kost geld aangezien je ze niet kan aftrekken van de belasting. Ook vergeet je sneller om achter offertes aan te gaan wanneer je geen reactie hebt gekregen waardoor je opdrachten misloopt. 

Daarnaast zijn ook de kosten voor de boekhouder veel hoger omdat diegene veel meer moet uitzoeken en controleren. Heb jij alles netjes en kloppend in Moneybird staan, dan wordt bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting een fluitje van een cent voor jouw boekhouder. 

Meer inzicht in je cijfers

Dit is het belangrijkste voordeel. Je krijgt meer inzicht in jouw cijfers en weet precies hoe je ervoor staat. Normaal gesproken weet je dit misschien pas na elk kwartaal of zelfs pas na een jaar. Door een boekhoudritme aan te houden, krijg je zelf veel meer overzicht en inzicht waardoor je beter beslissingen voor jouw bedrijf kan maken.

Starten met een boekhoudritme 

Nu je overtuigd bent van de voordelen, laten we kijken hoe je een boekhoudritme kunt integreren in jouw werkzaamheden.

Stap 1: Maak een map aan op jouw computer

Je maakt een map aan op jouw computer. Noem deze ‘boekhouding’. Hier hang je 2 submappen onder:

 • Nog te betalen 
 • Betaald 

Zodra jij facturen per e-mail binnenkrijgt, download je deze en zet je ze in het mapje ‘nog te betalen’.

Stap 2: Digitaliseer bonnetjes direct met de Moneybird App

Krijg je ergens een los bonnetje? Maak er een gewoonte van om daar direct een foto van te maken en deze te uploaden in de Moneybird App. Op die manier weet je zeker dat je bonnetjes niet kwijtraakt en staat het direct in jouw boekhoudsysteem. 

Stap 3: Plan een vast moment per week in 

De laatste stap is het inplannen van een vast moment per week van +/- 30 minuten. Waarschijnlijk heb je die tijd niet nodig, maar beter plan je in het begin iets te veel dan te weinig.

De tijd die je voor jouw boekhouding hebt geblokt, gebruik je om: 

 • Inkomende facturen in Moneybird te zetten en te betalen
  Zodra de factuur betaald is en in Moneybird staat, sleep je de factuur naar de map ‘betaald’.
 • Te controleren of er nog openstaande uitgaande facturen zijn die een betalingsherinnering moeten krijgen
 • Gekoppelde banktransacties te controleren
  Heb je dit nog niet geautomatiseerd? Dan raad ik aan om dit te doen. Het is wel belangrijk dat je controleert of de banktransacties goed gekoppeld worden.
 • Te controleren of er nog offertes openstaan voor potentiële klanten. Neem dan nog even zelf contact op.
 • Te kijken of je op schema loopt om jouw omzet- en winstdoel te behalen. Zo niet, dan kun je direct bijsturen. 

Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je erin wordt. Waarschijnlijk heb je na een maand niet meer dan 5 à 10 minuten nodig om dit in orde te maken. 

Slimmer, sneller en makkelijker boekhouden met Moneybird

Wil je vaker geïnspireerd worden met dit soort handige adviezen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Moneybird? In mijn gratis Facebookgroep deel ik tips, tricks & inspiratie over Slimmer, Sneller en Makkelijker boekhouden met Moneybird. Inmiddels bestaat de Facebookgroep uit bijna 1.000 leden. Zie ik jou daar ook? 

Laat een reactie achter