categorieën in Moneybird efficiënt gebruiken

3 tips voor het efficiënt gebruiken van categorieën in Moneybird

In Moneybird is de term ‘grootboekrekeningen’ vervangen door ‘categorieën’. Waarschijnlijk heb je al een aantal standaard categorieën zien staan in Moneybird, maar wist je dat je zelf ook losse  categorieën kunt aanmaken? In dit artikel deel ik 3 tips voor het efficiënt gebruik maken van categorieën in Moneybird voor een beter inzicht in jouw financiën en een kloppende boekhouding. 

Tip 1: Categorieën toevoegen

Naast de standaard categorieën die al in Moneybird staan, is het ook mogelijk om zelf categorieën toe te voegen. Denk voordat je dit doet goed na over welke categorieën voor jou belangrijk zijn. 

Stel je bent een dienstverlener die diverse diensten aanbiedt, dan kun je in Moneybird elke dienst als een losse categorie toevoegen. Het voordeel daarvan is dat je per maand, kwartaal en jaar kan zien welke dienst de meeste omzet heeft opgeleverd. Op die manier krijg je inzicht in welke diensten wellicht wat meer aandacht verdienen. Een andere mogelijkheid is dat je de volledige focus op de best lopende diensten legt. 

Heb je een webshop, dan kun je categorieën maken in Moneybird op basis van het product indien je een klein assortiment hebt. Heb je een groter assortiment, dan kun je werken met categorieën die gebaseerd zijn op het type product. Je hebt bijvoorbeeld een webshop gericht op slaapcomfort. Dan kun je bijvoorbeeld categorieën aanmaken voor matrassen, kussens, dekbedden, etc. 

Tip 2: Consistent zijn bij het gebruiken van categorieën in Moneybird

Wanneer je actief gebruikmaakt van de categorieën in Moneybird of dit wilt gaan doen, dan is  vooral consistentie heel erg belangrijk. 
Wanneer je handmatig facturen verstuurt, is het belangrijk om steeds de koppeling met de juiste categorie te maken. Zet je normaal gesproken alles onder één noemer op de factuur? Splits dit dan nu eventueel uit en koppel de juiste categorieën. Jouw klant krijgt deze categorieën niet te zien, maar vindt het wellicht ook fijn om te zien welk bedrag bij welk onderdeel van de samenwerking hoort. 

Heb je een webshop, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle koppelingen goed staan ingesteld. Op die manier krijgen de producten in jouw webshop al de juiste categorie mee. 

Tip 3: Maak niet teveel categorieën aan

Je wilt niet dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zorg er dus voor dat je het ook weer niet te ingewikkeld gaat maken met te veel categorieën. Denk voordat je hiermee start goed na over: 

  • Welke inkomsten je hebt en hoe je die wilt onderverdelen 
  • Welke kosten je hebt en hoe je die wilt onderverdelen 

Werk het eventueel van tevoren uit op een A4 en onderzoek of je voor alle inkomsten en kosten categorieën hebt. Het handigste is om te kijken naar de facturen die je in het verleden hebt gestuurd en die zijn binnengekomen, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. 

Eenvoudig boekhouden zonder boekhoudkennis

Wil je nog meer inzicht krijgen in Moneybird en leren hoe jij eenvoudig kunt boekhouden zonder boekhoudkennis? Maar wel op zo’n manier dat het jou tijd bespaart én geld oplevert door meer financieel inzicht? Meld je nu aan voor mijn gratis webinar ‘Eenvoudig boekhouden zonder boekhoudkennis’. 

Laat een reactie achter