kleine ondernemers- regeling wel of niet?

De Kleineondernemersregeling (2020), is het zinvol?

In 2020 is de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) ingetreden. Ben jij ondernemer of ga jij ondernemen en vraag jij je af of de kleineondernemersregeling (KOR) interessant is voor jou?

Veel startende ondernemers vinden het hele btw verhaal vaak spannend en kiezen dan voor de KOR omdat jij je dan (voorlopig) niet druk hoeft te maken over de btw-aangifte. Maar wist je dat dit in veel gevallen eigenlijk best nadelig kan zijn?

Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van de KOR en of deze regeling voor jou wel geschikt is? Lees dan verder, vandaag zet ik graag het een en ander voor je op een rijtje.

Waarom zou je de KOR aanvragen?

De kleineondernemersregeling is een regeling waarbij ondernemers worden vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw hoeft te heffen. Zo hoef je dus geen btw op je facturen te zetten en hoef je geen btw-aangifte te doen. Na het aanvragen zit je er voor 3 jaar aan vast. Een uitzondering daarop is wanneer je boven de jaaromzet van € 20.000,- komt. Dan vervalt  de regeling direct en moet je meteen btw gaan heffen.

Wanneer kun je gebruikmaken van de KOR?

De KOR kan aangevraagd worden door mensen met een eenmanszaak, V.O.F., BV, NV, stichtingen en verenigingen. Je jaaromzet mag niet hoger zijn dan € 20.000,-; als dat wel het geval is komt de regeling onmiddellijk te vervallen.

Wanneer je gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling moet je dit zelf aanvragen. De deelname is niet verplicht, dus als jij het verzoek niet indient kun je er ook geen gebruik van maken.

Zijn er ook nadelen aan de KOR?

Als ondernemer zitten er vaak nadelen aan de KOR. Het is een regeling die alleen in hele specifieke gevallen voordelig uitvalt. Doordat je geen btw hoeft te rekenen, zijn je producten goedkoper. Maar dit geldt eigenlijk alleen voor bedrijven die aan consumenten of andere  btw-vrijgestelde ondernemers leveren. In alle andere gevallen kan de klant namelijk de btw aftrekken en is er dus geen financieel voordeel voor je klanten.

Het nadeel van vrijgesteld zijn van btw is dat je zelf ook geen btw kunt aftrekken. Dat betekent dat wanneer je dingen koopt in Nederland, je dit niet kunt aftrekken en je zo dus eigenlijk duurder uit bent dan ondernemers die wél de btw kunnen aftrekken. Als jij dus veel moet inkopen of andere ondernemers inhuurt is het vaak al niet meer voordelig om gebruik te maken van de KOR.

KOR en de btw-aangifte

“Maar Peggy, ik krijg echt al vlekken in m’n nek als ik denk aan de btw-aangifte. Daarom leek de KOR mij wel een goed idee, dan kan ik lekker mijn administratie laten voor wat het is.”

En ik snap dat je als nieuwe ondernemer misschien wat angst hebt voor de btw-aangifte. Maar dat is echt nergens voor nodig. Met een boekhoudsysteem zoals Moneybird rolt je btw-aangifte er aan het einde van het kwartaal zo uit.

Vergeet ook niet dat je sowieso een administratie moet bijhouden om te zien hoe ver je van de omzetgrens van € 20.000,- afzit. Daarnaast moet je op ieder moment aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat je in aanmerking komt voor de KOR. Ook moet je voor de inkomstenbelasting een administratie bijhouden. Dus er komt eigenlijk maar een heel klein gedeelte van administratieve handelingen te vervallen als jij je aanmeldt voor de KOR. Handelingen die je in Moneybird trouwens helemaal kunt automatiseren!  

Als laatste word je zodra je de grens van € 20.000,- overgaat wel btw-plichtig en moet je dus direct een administratie mét btw kunnen voeren.

Maak het jezelf dus makkelijk en start direct met een goed online boekhoudprogramma zoals bijvoorbeeld Moneybird. Twijfel je over welk programma je moet aanschaffen? Eerder schreef ik een blog over de verschillende boekhoudpakketten en al hun voor- en nadelen.

Conclusie: De KOR, doen of niet doen?

Zonder jouw exacte situatie te weten kan ik natuurlijk geen advies geven over de KOR. Mocht je het idee hebben dat het voor jou misschien wel voordelig is, ga dan om de tafel met een goede boekhouder die je kan voorrekenen of het voor jou echt wel voordelig is. In de meeste gevallen geldt dat de KOR financieel onvoordelig uitpakt en dat de “tijdswinst” (of hoofdpijn winst 😉) echt minimaal is, als je geen btw administratie hoeft bij te houden.

Laat een reactie achter