hulp bij chaotische boekhouding

Eerste hulp bij een chaotische boekhouding

Negeer jij jouw boekhouding het liefst totdat het echt niet meer kan? Ben je bang voor de chaos die je aantreft? Bonnetjes die nog ingeboekt moeten worden, een per ongeluk verwijderde factuur, betalingen die nog niet gekoppeld zijn, cijfers die je niet begrijpt en ga zo maar door… In dit artikel bied ik alvast eerste hulp bij een chaotische boekhouding. 

Zorg voor een goed boekhoudsysteem

Doe jij op dit moment nog jouw boekhouding in Excel of Word? Of heb je een boekhoudprogramma wat totaal niet duidelijk is? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een boekhoudsysteem wat wel goed in elkaar zit. In dit artikel deel ik 9 redenen om voor Moneybird te kiezen. Werk je al met Moneybird? Super! Dan kun je door naar de volgende stap. 

Analyseer de huidige situatie

Misschien niet het leukste of het makkelijkste om te doen, maar wel het belangrijkste. Onderzoek wat op dit moment voor chaos in jouw boekhouding zorgt. Zet dit allemaal op een rij. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Bonnetjes of inkomende facturen die ontbreken 
 • Veel handmatig werk doordat systemen waar je mee werkt niet aan Moneybird zijn gekoppeld
 • Dubbele transacties
 • Banktransacties die nog niet aan facturen zijn gekoppeld
 • Betalingen die nog niet zijn voldaan 
 • Etc. 

Raak je misschien een beetje in paniek van deze eerste stap? We kunnen ook samen door jouw boekhouding heen gaan tijdens een Moneybird APK keuring. Ik signaleer tijdens een Moneybird APK keuring de aandachtspunten en verbeterpunten. Meer informatie over de Moneybird APK-keuring vind je hier.

Stel dat jij nog diverse bonnetjes niet hebt ingeboekt, dan ga je die bij elkaar zoeken en in Moneybird zetten via de app of via jouw laptop. 

Zijn facturen nog niet voldaan nadat je alle banktransacties hebt gekoppeld, zorg er dan voor dat je herinneringen verstuurt naar diegene. 

Het kost nu misschien wat tijd, maar uiteindelijk lucht het op wanneer jouw boekhouding weer op orde is. 

Maak gebruik van de categorieën 

Maak je nu nog geen gebruik van categorieën of misschien niet op de juiste manier? Ga dit vanaf nu wel doen. Op die manier krijg je jouw inkomsten en uitgaven veel beter inzichtelijk in de rapportages. Dat zorgt er weer voor dat je betere financiële keuzes kunt maken voor jouw bedrijf. Je hoeft ook niet steeds terug te zoeken naar facturen om erachter te komen welke dienst of welk product bijvoorbeeld het meeste heeft opgeleverd. Of waar de hoogste winstmarge op zit. 

Laat je boekhouding niet te lang liggen

Nu jouw boekhouding weer up to date is en niet meer chaotisch, is het belangrijk om het zo te houden. Zorg ervoor dat je: 

 • Wekelijks een half uur tijd in je agenda zet om jouw boekhouding bij te werken. Waarschijnlijk heb je dat half uur niet nodig, maar beter iets teveel tijd plannen dan te weinig. De meeste tijd gaat namelijk zitten in het zoeken naar facturen en bonnetjes wanneer je hier niet wekelijks aandacht aan besteed.
 • Aan het einde van elk kwartaal ook tijd in jouw agenda blokt om de btw-aangifte te doen. Wanneer jouw boekhouding geen chaos meer is en je er wekelijks even naar kijkt, kost dit ook veel minder tijd dan normaal. 
 • De systemen waar je mee werkt aan Moneybird koppelt. Dit bespaart echt enorm veel tijd. 
 • Bonnetjes en inkomende facturen direct in Moneybird zet via de scanfunctie op de mobiele app of via jouw laptop. Zo voorkom je dat je allerlei bonnetjes en facturen moet terugzoeken aan het einde van het kwartaal. 

Eenvoudig boekhouden met Moneybird

Wil jij jouw boekhouding echt helemaal op orde krijgen? In mijn online cursus ‘Boekhouden met Moneybird’ leer ik jou door middel van handige, korte video’s hoe jij: 

 • Je administratie met Moneybird zo efficiënt mogelijk inricht en goed laat aansluiten op jouw bedrijf 
 • Zo min mogelijk tijd kwijt bent met de boekhouding door meer te automatiseren
 • Je boekhouding in minder dan 5 minuten per dag kunt doen 
 • Nooit meer hoeft te stressen voor de btw-aangifte
 • Meer inzicht krijgt in je cijfers
 • Grote fouten kunt voorkomen 
 • Boekhouding zelfs leuk gaat vinden 😉 

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over mijn online cursus ‘Boekhouden met Moneybird’. 

Laat een reactie achter