Als ondernemer kiezen voor een boekhouder of VA

Hoe kies je tussen een boekhouder of VA als ondernemer?

Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden en taken die moeten worden uitgevoerd om je bedrijf draaiende te houden. Het uitbesteden van bepaalde taken kan daarom een goede keuze zijn om meer tijd en aandacht te besteden aan de dingen waar je energie van krijgt. Maar hoe bepaal je wie je het beste kunt inschakelen voor de financiële administratie van je bedrijf? Moet je kiezen voor een boekhouder of juist een VA?

Jij kiest het boekhoudsysteem, niet jouw boekhouder of VA

Het eerste belangrijke punt is dat jij degene bent die het boekhoudsysteem kiest en niet jouw boekhouder of VA. Regelmatig kom ik ondernemers tegen die aangeven dat hun boekhouder hen verplicht om met een ander systeem te werken. Dat is naar mijn idee niet hoe het zou moeten zijn. Jij moet er dagelijks mee werken om je facturen te maken, dan moet het ook een systeem zijn waar jij fijn mee kan werken.

Kies voor iemand met een trackrecord

Of het nu een boekhouder of VA is, kies voor iemand met een trackrecord aan klanten die met Moneybird werken. Iemand die 1 of 2 klanten af en toe helpt met Moneybird, gaat jou niet kunnen helpen zoals een expert dat kan. Veel kennis van het systeem is belangrijk. Zo heb ik bijvoorbeeld al meer dan 400 ondernemers geholpen met hun Moneybird boekhouding en leid ik nu ook VA’s op. 

Voorkom ook dat jouw boekhouder of VA de gegevens uit Moneybird haalt en in hun eigen systeem zet.. Dit zorgt over het algemeen alleen maar voor meer fouten.

Wat wil je qua boekhouding uitbesteden?

Een belangrijke vraag is wat jij precies qua boekhouding wilt uitbesteden. Wil jij bijvoorbeeld alles zelf inboeken, maar wel iemand hebben die jou helpt met de btw-aangifte? Dan is een boekhouder daar zeker geschikt voor. 

Zoek je iemand die juist alles voor jou bijwerkt en bijvoorbeeld ook de facturen verstuurt, inkomende bonnetjes en facturen verwerkt, etc. Dan kun je vaak beter voor een VA kiezen omdat die ook meedenkt over het automatiseren van het gehele proces.

Verschil tussen een VA en een boekhouder

Het verschil tussen een VA die gespecialiseerd is in Moneybird en een boekhouder, is dat de VA’s die ik opleid met de Boost Your Moneybird Business Jaaropleiding met je meedenken over:

  • Wat er geautomatiseerd kan worden zodat jij zo min mogelijk tijd kwijt bent aan je boekhouding, maar zij ook. 
  • Wat je niet aanlevert. Bij boekhouders zie ik toch vaak dat ze met name kijken naar wat er wel wordt aangeleverd. Daardoor ontbreken soms belangrijke gegevens waardoor de boekhouding niet klopt. Dit kan jou als ondernemer geld kosten. 

Eigen kennis over Moneybird

Wanneer je hebt gekozen voor een boekhouder of VA, is het belangrijk om zelf ook voldoende kennis te hebben over Moneybird. De boekhouding blijft te allen tijde jouw verantwoordelijkheid. Je kunt het dus niet helemaal aan de kant schuiven. Wil jij zelf alle geheimen en handigheidjes van Moneybird ontdekken? Mijn online cursus ‘Boekhouden met Moneybird’ helpt je hierbij.

Ik weet zeker dat je de investering alleen al terugverdient door de tijdwinst die het je oplevert. 

Heb je al wat kennis, maar wil je graag jouw boekhouding uitbesteden of twijfel je wat nu de beste stap is? Plan hier een call in.

Laat een reactie achter