icp-aangifte via moneybird doen

In 5 stappen ICP-aangifte doen via Moneybird

Dat je een elektronische btw-aangifte kan doen via Moneybird, dat wist je misschien al wel. Maar wist je dat je nu ook de ICP-aangifte via Moneybird kan doen?

Eerder kon dit nog niet en moest je de ICP-aangifte indienen via de site van de Belastingdienst. Nogal een tijdrovend klusje als je veel buitenlandse klanten hebt en foutgevoelig als je alles moet overtypen. Dat is nu verleden tijd.

In dit artikel vertel ik je meer over wat een ICP-aangifte is en welke stappen je moet zetten om deze via Moneybird te doen. 

Wat is een ICP-aangifte? 

ICP is de afkorting van intracommunautaire prestaties. In de volksmond wordt vaak gesproken over btw-verlegde transacties.

Niet elke ondernemer hoeft een ICP aangifte te doen. Een ICP aangifte hoef je alleen te doen wanneer je diensten of producten levert aan ondernemers in andere EU-landen die btw-plichtig zijn.. 

Op deze manier geef je bij de Belastingdienst door aan welk bedrijf met bijbehorend btw-nummer je welk bedrag aan diensten of producten hebt gefactureerd.

De Belastingdienst kan op deze manier controleren of de btw-heffing in de verschillende EU-landen goed wordt toegepast. 

Wat heb je nodig om een de ICP-aangifte via Moneybird te doen? 

Het allerbelangrijkste is dat je de btw-nummers van je buitenlandse klanten hebt ingevoerd bij de contacten en dat je de juiste btw-tarieven hebt geselecteerd bij het maken van de verkoopfacturen.

Dien je jouw btw-aangiftes ook al via Moneybird in? Dan heb je jouw gegevens al geverifieerd. Heb je nog geen btw-aangifte via Moneybird gedaan? Dan moet je waarschijnlijk nog je gegevens verifiëren.

Verifieer eerst jouw KvK-nummer. Vervolgens krijg je een code per post toegestuurd waarmee je jouw btw-identificatienummer kunt verifiëren.

Nog een kleine kanttekening: de ICP-aangifte kan alleen via Moneybird gedaan worden wanneer je een betaald pakket hebt. Dit geldt ook voor de btw-aangifte via Moneybird. 

Heb je nog een proefaccount, dan kun je wel een aangifte indienen als je al kiest welk Moneybird pakket je neemt voor na jouw proefperiode.

5 stappen om ICP-aangifte in te dienen 

Er zijn 5 stappen om de ICP-aangifte succesvol in te dienen via Moneybird: 

  1. Start een nieuwe aangifte via btw-aangiftes. Kies voor ‘Nieuwe aangifte indienen’
  2. Selecteer type. In dit geval ‘ICP opgave’ wanneer je ICP-aangifte wilt doen 
  3. Selecteer de periode waarover jij de ICP-aangifte moet doen 
  4. Controleer de ICP-aangifte door te klikken op het bedrag bij 3a
  5. Als laatste stap verzend je de ICP-aangifte als eigenaar of boekhouder 

Belangrijke informatie over de ICP-aangifte

Is jouw omzet aan ondernemers in andere EU-landen hoger dan €50.000 per kwartaal? Dan dien je de ICP-aangifte maandelijks te doen. Is jouw omzet lager, dan kun je de ICP-aangifte elk kwartaal indienen tegelijkertijd met de btw-aangifte. 

Slimmer, sneller en makkelijker boekhouden met Moneybird 

Wil je vaker geïnspireerd worden met dit soort handige adviezen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Moneybird? In mijn gratis Facebookgroep deel ik tips, tricks & inspiratie over Slimmer, Sneller en Makkelijker boekhouden met Moneybird. Inmiddels bestaat de Facebookgroep uit meer dan 1.000 leden. Zie ik jou daar ook?  

Laat een reactie achter