Boekhouding klaarmaken voor 2024

Je boekhouding klaarmaken voor 2024

Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur en dus is het essentieel om jouw boekhouding voor dit jaar goed af te sluiten en je voor te bereiden op het komende jaar. In dit artikel neem ik jou mee in de stappen die je nog voor het einde van het jaar kunt ondernemen. Zo kun jij rustig en zonder stress genieten van de feestdagen. 

Verstuur al jouw facturen dit jaar 

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar zorg ervoor dat alle facturen voor diensten en producten die je in 2023 hebt geleverd voor 31 december zijn verstuurd. Zo wordt de omzet nog bij dit jaar gerekend en weet je zeker dat de omzet bij het juiste jaar gerekend wordt. Doe je dit niet, dan sta je eigenlijk al met 1-0 achter omdat het direct een vertekend beeld geeft van 2024. 

Inkomende facturen betalen

Staan er nog inkomende facturen open? Zorg ervoor dat die – indien mogelijk – ook voor 31 december zijn betaald. Zo start je het nieuwe jaar met een schone lei. 

Controleer de banktransacties

Het is belangrijk dat alle zakelijke banktransacties van 2023 in Moneybird staan.  Je kunt dit controleren door in de rapporten naar de balans te gaan. Filter op 2023. De banksaldi per 31-12-2023 in Moneybird moeten gelijk zijn aan het jaaroverzicht van jouw bank. Ook je zakelijke spaarrekeningen moeten toegevoegd zijn. Zijn er nog banktransacties die niet gekoppeld zijn? Koppel deze dan nog op de juiste manier. 

Voorraad tellen

Heb je een webshop? Dan is het belangrijk om jouw voorraad te tellen. Zo weet je wat er nog in jouw bedrijf zit en ook wat er verkocht is. Het is belangrijk dat je de inkoopwaarde van jouw producten hanteert. Stel dat jij nog 200 boeken op voorraad hebt die je hebt ingekocht voor €5 (excl. btw) dan zet je voor €1000 op de balans.

Kilometerregistratie 2023

Zorg ervoor dat je ook jouw kilometerregistratie van 2023 in orde maakt. Dit is niet alleen noodzakelijk wanneer je een auto van de zaak hebt, maar ook wanneer je privé een auto hebt waar je af en toe zakelijk mee rijdt. De kilometerregistratie is belangrijk voor de btw en voor de inkomstenbelasting.

Doe niet te snel btw-aangifte

Het is belangrijk om niet te snel btw-aangifte te doen. Er kunnen nog facturen binnenkomen en ook eventuele creditcardbetalingen komen vaak later pas vinden. Zorg ervoor dat je alles voor de btw-aangifte van Q4 compleet hebt voordat je het overdraagt aan jouw boekhouder. Het is belangrijk dat jouw boekhouder de boekhouding ook nog controleert zodat correcties en privé correcties direct doorgevoerd kunnen worden en een suppletie niet nodig is. Meer aandachtspunten voor de btw-aangifte van Q4 lees je hier.

Boekhouding uitbesteden? 

Wil jij je liever niet met dit soort zaken bezighouden? Dan is het verstandig om jouw boekhouding deels of volledig uit te besteden. Benieuwd wat ik hierin voor je kan betekenen? Dat lees je hier. 

Wel zelf aan de slag gaan, maar op de hoogte gehouden worden van handige Moneybird tips? Meld je dan nu aan voor mijn gratis Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/moneybirdsupport

Laat een reactie achter