btw buitenlandse particulieren

Waar moet je op letten als je aan buitenlandse particulieren verkoopt?

Verkoop je als ondernemer aan particulieren in het buitenland, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Regelmatig zie ik dat ondernemers hier geen rekening mee houden. In dit artikel leg ik uit waar je precies op moet letten en hoe je dit in Moneybird kunt verwerken. 

Verkopen aan klanten in de EU 

Stel je hebt een website en verkoopt producten aan particuliere klanten in de EU, dan is het bijna altijd zo dat je de btw moet rekenen van het EU-land waar de producten naartoe gaan. 

4 stappen om te ontdekken welke btw je moet rekenen

Er zijn 4 stappen om te ontdekken welke btw je moet rekenen wanneer je dit naast het hulpmiddel zelf wilt controleren. 

 1. Bepaal of jouw omzet valt onder ‘afstandsverkopen binnen de EU’
  Je doet aan ‘afstandsverkopen binnen de EU’ als de volgende 4 punten allemaal voor jou gelden:
  – Je levert producten rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte doen. Dit geldt dus niet alleen voor particulieren, maar ook voor ondernemers die alleen vrijgestelde prestaties leveren en geen aangifte hoeven te doen. Of bijvoorbeeld aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn.
  – De producten zijn in Nederland en worden geleverd aan een klant in een ander EU-land.
  – Het gaat niet om margegoederen of om (bijna) nieuwe vervoersmiddelen zoals auto’s en motoren. Montageleveringen zoals bijv. zonneschermen zijn hier ook van uitgesloten.
  – Je regelt of betaalt het vervoer van de goederen zelf.
 2. Bepaal de hoogte van jouw jaaromzet
  Er geldt een zogenoemde omzetdrempel van €10.000. Wanneer jouw omzet in een kalenderjaar €10.000 of lager is, dan mag je meestal de Nederlandse btw aanhouden. Is jouw omzet hoger? Dan geldt de buitenlandse btw.

  Stel dat jij naast producten ook digitale diensten aan particulieren in de EU levert, dan moet je deze omzet meetellen.

  Het is dus niet zo dat je €10.000 omzet per EU land mag hebben. Het is één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000.
 3. Ontdek of je Nederlandse of buitenlandse btw moet rekenen
  Stel dat jouw omzet in het vorige kalenderjaar €10.000 of lager was en je verwacht dat je dit jaar ook onder die omzetdrempel blijft, dan mag je Nederlandse btw rekenen.

  Verwacht je dat jouw omzet boven die drempel uitkomt? Dan ga je direct door naar stap 4.

  Je mag tot het drempelbedrag van €10.000 is bereikt Nederlandse btw in rekening brengen aan klanten. Zodra jouw omzet boven deze drempel uitkomt, breng je jouw klanten de btw in rekening van het EU-land waar de producten naartoe gaan. Pas wanneer jouw omzet weer een volledig kalenderjaar €10.000 of lager is, mag je vanaf 1 januari van het jaar daarna weer Nederlandse btw berekenen.
 4. BTW aangifte doen en betalen in een ander EU-land
  Wanneer je buitenlandse btw aan jouw klanten in rekening moet brengen, dan zijn er 2 mogelijkheden om buitenlandse btw aan te geven en te betalen:
  – Via de Unieregeling
  – btw-aangifte doen in het buitenland, per land. Je moet jezelf dan registreren in elk EU-land waar je btw bent verschuldigd. Deze omzet moet ook opgegeven worden in de Nederlandse btw-aangifte. 

Verkopen aan klanten buiten de EU

Wanneer je producten levert aan klanten buiten de EU, dan ben je verplicht om 0% btw in rekening te brengen aan de klant. 

Wanneer je een liefdadigheidsinstelling, opvoedkundige- of menslievende instelling hebt en producten exporteert naar niet-EU-landen, dan kun je de btw terugvragen die je in Nederland hebt betaald. 

Tijd om in actie te komen

Komt het drempelbedrag van €10.000 in zicht? Dan is het tijd om in actie te komen. Je kunt hiervoor het beste de volgende stappen doorlopen: 

 1. Breng in kaart in welke landen je klanten wonen en bepaal de omzet per EU-land. Ga na wat het btw-tarief in dat land is. 
 2. Zorg ervoor dat jouw webshop zo is ingericht dat deze de juiste prijzen hanteert voor de diverse EU-landen. 
 3. Maak een keuze tussen één van de vrijwillige regelingen of kies voor een plaatselijke btw-registratie in de afzonderlijke EU-landen. 
 4. Kies je voor de regeling? Dan gebruik je de Nederlandse eisen voor het maken van de factuur.
 5. Ga je voor een buitenlands btw-nummer? Dan gelden de factuureisen van het land waar je btw betaalt. Deze eisen kunnen per EU-land verschillen, dus laat je hierover goed informeren. 

Laat een reactie achter