waar moet je op letten btw aangifte

Waar moet je op letten als je btw-aangifte doet in Moneybird?

“Waar moet je op letten als je de btw-aangifte doet in Moneybird?” Dat is een vraag die ik regelmatig krijg nu je de btw-aangifte rechtstreeks vanuit Moneybird kunt doen. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het doen van de btw-aangifte in Moneybird. Het grote voordeel hiervan is dat je geen fouten kunt maken aangezien je geen gegevens over hoeft te typen, maar alles in Moneybird staat. En dat correcties uit voorgaande btw periodes automatisch gecorrigeerd worden bij de volgende btw aangifte.

Voeg inkomende facturen, bonnetjes en extra omzet toe

Allereerst is het belangrijk dat jij al jouw inkomende facturen en bonnetjes toevoegt aan Moneybird. Uiteraard met het juiste btw-tarief zodat jij de btw terugvraagt waar je recht op hebt. 

Heb jij naast de facturen in Moneybird nog andere omzet gehad? Denk bijvoorbeeld aan bestellingen via website/webshop, contante verkopen, tikkies, betaalverzoeken, verkopen via Bol.com, etc. Dan is het belangrijk dat je deze omzet ook nog toevoegt aan Moneybird. Houdt hierbij in de gaten dat de factuurdatum leidend is voor de btw-aangifte en niet de betaaldatum. 

Koppel alle banktransacties in Moneybird

Voordat je btw-aangifte doet, is het belangrijk om alle banktransacties te koppelen aan een verstuurde factuur, inkomende factuur of bonnetje. Zorg ervoor dat je ze op de juiste manier koppelt en controleer voor de zekerheid alle banktransacties. Wanneer een banktransactie direct aan een categorie is gekoppeld zonder een bon toe te voegen, dan wordt er bijvoorbeeld geen btw over het bedrag berekend. Je wilt natuurlijk niet dat je te weinig btw terugvraagt. 

Doe niet direct de 1e van de maand de btw-aangifte

Er worden waarschijnlijk nog bedragen afgeschreven van facturen die nog niet in jouw boekhouding zitten, maar wel betrekking hebben op het kwartaal van de btw-aangifte. Check ook wat er op jouw creditcard allemaal is afgeschreven en zorg ervoor dat je alles wat betrekking heeft op de btw-aangifte maand ingeboekt is voordat je de btw-aangifte doet. 

Zorg ervoor dat je de verificaties in Moneybird hebt gedaan

Het is belangrijk om jouw verificaties in Moneybird in orde te maken. Op die manier kun je makkelijk de btw-aangifte via Moneybird indienen. Doe dit zo vroeg mogelijk. Jouw KvK nummer moet namelijk geverifieerd worden en hier krijg je nog post voor binnen. Niet heel erg handig wanneer je hier de laatste dagen voor de uiterlijke aangifte datum achterkomt 😉 

Producten of diensten geleverd aan het buitenland? Let op! 

Wanneer jij producten of diensten levert aan bedrijven in het buitenland en je hebt de btw verlegd, dan moet je een ICP aangifte doen. Dat kan helaas niet via  Moneybird en moet via Mijn Belastingdienst Zakelijk geregeld worden. Hier vind je meer informatie over wat een ICP aangifte is.

Let op! Alleen als je een eenmanszaak hebt kun je inloggen met je DigiD-code. Voor de andere rechtsvormen heb je eHerkenning nodig. Vraag dit op tijd aan! Of doe de aangifte via je boekhouder/accountant.

Maak direct het bedrag over

Wanneer je de btw-aangifte via Moneybird doet, kun je via QR, een bankkoppeling of via een verzendlijst, jouw btw-aangifte betalen. Of je maakt het geld over met jouw internetbankieren app. Wanneer je dit inplant, zorg er dan wel voor dat je op de betaaldatum voldoende geld op jouw rekening hebt staan. 

Zorg dat je op tijd bent en voorkom boetes

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op tijd bent met het indienen én betalen van de btw-aangifte. Wanneer je btw-aangiftes te laat indient, te laat betaalt of je te weinig betaalt, dan krijg je een boete. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over deze boetes. 

BTW Kwartaalcheck Jaarpakket 

Twijfel je of jij alles rondom jouw btw-aangiftes wel goed doet? Of alles goed geboekt en gekoppeld is? Met het BTW Kwartaalcheck Jaarpakket kijk ik met jou mee. Zo weet je dat je btw-aangifte compleet is en voorkom je fouten. Klik hier voor meer informatie omtrent het BTW Kwartaalcheck Jaarpakket. 

Laat een reactie achter