Boekhouding uitbesteden aan boekhouder-FlowBizz

Je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of niet?

Je bent met je bedrijf gestart omdat het je passie is om klanten te helpen. Al die extra taken die bij het ondernemerschap komen kijken, daar had je niet op gerekend.

Als je niet uitkijkt, ben je de hele dag bezig met je administratie, de boekhouding, etc. Het kost je zóveel tijd. Hierdoor hou je te weinig tijd over om met je passie bezig te zijn: je klanten te helpen, geld te verdienen en te groeien met je bedrijf.

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Je kunt je financiële administratie ook uitbesteden aan iemand anders.

Zoals boekhouden; voor veel ondernemers geen geliefde bezigheid. Het is vaak ingewikkeld en teveel gedoe. Het kost veel tijd en energie en daarom worden die werkzaamheden uitgesteld tot laat in de avond en de weekenden. Aan het eind van het kwartaal is er weer grote stress om alles bij elkaar te krijgen voor de btw-aangifte.

Genoeg reden voor sommige ondernemers om de boekhouding volledig uit te besteden aan een boekhouder. Maar is dat wel zo verstandig? Ik ben van mening dat je als kleine ondernemer makkelijk zelf je eigen boekhouding kunt bijwerken, als je maar weet wat je doet en met een goed programma werkt. 

3 redenen waarom je hele boekhouding uitbesteden niet handig is:

1. Dubbele administratie 

Stuur je zelf je verkoopfacturen? Dan zul je handmatig moeten bijhouden welke facturen betaald zijn en welke er nog open staan, misschien wel in een excelbestand. De inkoopfacturen moet je verzamelen en betalen. Als je boekhouder nog op de ‘ouderwetse’ manier werkt, verwacht die wellicht dat jij mappen met printjes van al die in- en verkoopfacturen aanlevert. Die hij/zij vervolgens gaat inboeken in een eigen systeem. In principe heb je dus een dubbele administratie. Dit kost jullie beiden heel veel tijd.

2. Kosten

Het heeft het jou eerst al veel tijd gekost om alles te verzamelen en aan te leveren. Vervolgens kost het ook nog eens geld, vanwege de tijd die jouw boekhouder weer kwijt is aan jouw boekhouding. 

3. Geen inzicht in je actuele cijfers

De meest belangrijke reden is dat jij geen grip hebt op de financiële kant van je bedrijf. Als jij je boekhouding volledig uitbesteedt aan je boekhouder, wordt waarschijnlijk één keer per kwartaal je boekhouding bijgewerkt. In de tussentijd heb jij nauwelijks of geen zicht op je cijfers. (Of je moet weer een dubbele administratie bijhouden). Zo heb je geen idee hoe je ervoor staat, hoeveel omzet je gedraaid hebt en hoeveel kosten je gemaakt hebt. Soms krijg je van je boekhouder alleen te horen hoeveel btw je mag overboeken naar de Belastingdienst. Als jij een succesvolle ondernemer wilt zijn, is het absoluut belangrijk dat jij zicht hebt op én controle hebt over jouw cijfers.

Wat is dan wel een slimme manier?

Je zou je administratie grotendeels kunnen automatiseren, bijvoorbeeld met het boekhoudprogramma Moneybird. Zo bespaar je heel veel tijd en geld en hou je controle over je cijfers.

Heb je dan helemaal geen boekhouder nodig?

Jawel, ik vind zeker dat je een boekhouder nodig hebt. Je kunt je boekhouder gratis toegang geven tot jouw boekhoudprogramma. Hij of zij kan dan meekijken of alles goed gaat. Heb je specifieke vragen, check het even bij je boekhouder en ga niet zoeken op Google. Voor elke branche kunnen andere regels gelden.

Bovendien raad ik je altijd aan om de IB aangifte door een boekhouder te laten doen. Jaarlijks verandert er weer iets in het belastingstelsel. Als je dat telkens moet uitzoeken, ben je veel tijd kwijt. Bovendien weet jij nooit alle fiscale voordelen, die de boekhouder wel kent. Een boekhouder verdient zich daardoor ook terug.

Heb jij een grote administratie, ook dan is het aan te raden om je boekhouding in eigen beheer bij te houden zodat je altijd inzage hebt in je actuele cijfers. Niet dat je maar 1 keer per maand/kwartaal alles overdraagt aan je boekhouder.

Wil jij ook je boekhouding grotendeels automatiseren en veel tijd en geld besparen? Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken voor jouw bedrijf of kies voor de online cursus op mijn website.

Peggy Peerboom
Moneybird Expert

Klik hier om Moneybird 120 dagen gratis te proberen. Normaal is dat maar 60 dagen.

Laat een reactie achter