Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening voor je bedrijf, moet dat?

Een zakelijke rekening voor je bedrijf, is dat echt nodig? Kun je niet gewoon je privébankrekening gebruiken?

Moet ik een zakelijke bankrekening hebben voor mijn bedrijf?

Als startende ondernemer is dat vaak een van de eerste vragen die bij je opkomt. Het openen van een zakelijke bankrekening kost geld en in het begin van je ondernemersavontuur probeer je waarschijnlijk te besparen waar het kan. Bij een privérekening betaal je alleen voor de pas, terwijl je bij een zakelijke rekening betaalt voor alle bij- en afschrijvingen. Deze kosten kunnen best oplopen… Dus wat kun je nu het beste doen?

Wat je echt absoluut nooit moet doen is op je eigen privérekening ook je zakelijke inkomsten en uitgaven binnen laten komen! Zo loopt zakelijk en privé door elkaar en heb je geen goed overzicht. Je gaat geheid fouten maken en je boekhouding wordt dan ook een puinhoop. 

Een zakelijke bankrekening, de voordelen

Een zakelijke rekening is natuurlijk niet alleen maar een manier van banken om meer geld te verdienen. Er zijn ook voordelen aan het openen van een zakelijke rekening:

1.     Deze rekening staat op naam van je bedrijf, dit komt professioneler over. Daarnaast hou je met een zakelijke rekening werk en privé ook beter gescheiden wat bankzaken betreft.

2.     Met een zakelijke rekening kun je betaalmethodes zoals iDEAL en automatische incasso aanbieden. Dit kan niet met een privérekening en dat staat je (online) ondernemersavontuur natuurlijk wel een beetje in de weg.

3.     Een zakelijke bankrekening kun je koppelen aan je boekhoudsysteem (zoals bijvoorbeeld Moneybird). Zo staan al je banktransacties direct in je boekhoudprogramma en hoef je dit niet handmatig toe te voegen.

4.    Je hebt toegang tot verschillende zakelijke services van de bank. Naast iDEAL zijn dit bijvoorbeeld ook opties om van je mobiele telefoon een pinautomaat te maken of zakelijke betaalverzoeken te sturen. 

Kan ik niet gewoon een tweede privérekening openen?

Sommige ZZP-ers kiezen ervoor om een tweede privérekening te openen voor hun bedrijf. Op deze manier hebben ze toch gescheiden bankrekeningen en kunnen ze makkelijker hun administratie doen.

Dit klinkt misschien handig (en lekker goedkoop!) maar daar kleven ook nadelen aan. Zo kun je dan dus geen gebruikmaken van de handige koppeling binnen verschillende boekhoudsystemen. En je kunt ook geen iDEAL of automatische incasso aanbieden aan je klanten. Als jij werkt met een online shop (en ook e-books, leeromgevingen, betaalde webinars etc. zijn allemaal webshops) is dit eigenlijk al een no-go. Zonder deze betaalmethodes loop je namelijk ontzettend veel omzet mis.

Heb jij een fysieke winkel of ga je op lokale markten staan? Dan heb je eigenlijk ook geen keuze. Als mensen bij je willen pinnen, heb je een zakelijke bankrekening nodig.

Daarnaast is het zakelijk gebruiken van een privérekening ook in strijd met de algemene voorwaarden van de meeste banken. Daar zul je in het begin, als je nog niet zo veel omzet hebt, misschien nog niet tegenaan lopen. Maar wanneer je omzet groeit valt dat ook de bank op, en dan heb je dus al die tijd je rekening gebruikt op een manier die eigenlijk niet toegestaan is. Behalve dat het dus niet zo handig is, mag het eigenlijk helemaal niet. 

Een zakelijke bankrekening is dus eigenlijk een must

Afgezien van de kosten, zijn er dus eigenlijk alleen maar nadelen aan het niet hebben van een zakelijke bankrekening voor je bedrijf. En deze kosten, die kun je natuurlijk weer aftrekken van de belasting aan het einde van het jaar! 

Zijn er ook voordelige zakelijke bank opties?

Zoals eerder besproken kunnen de kosten van een zakelijke rekening bij reguliere banken best oplopen. Zie hier een overzicht van de kosten bij verschillende banken.

Als je op de kosten wilt letten, kijk dan eens naar KNAB bank. Dat is de voordeligste bank, zonder dat je in hoeft te leveren op service. Ze hebben zelfs een handige overstapservice.
Ik bankier ook bij de KNAB bank en ben er dik tevreden over. Wil je overstappen? Klik dan hier om je aan te melden voor de KNAB bank.

2 reacties

  1. Marije op 16 februari 2023 om 17:18

    Welke bank staat zakelijk gebruik op een prive rekening wel toe?

    • Peggy Peerboom op 16 februari 2023 om 22:21

      Geen enkele bank staat dat toe, dat staat in de algemene voorwaarden. Dus als je het wel doet, dan kan het problemen opleveren.

Laat een reactie achter