Privé betalingen in Moneybird verwerken

Zakelijke aankoop privé betaald? Privébetalingen in Moneybird verwerken

Oeps! Je houdt altijd netjes je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden, maar nu is het toch gebeurd. Je zakelijke en privébetalingen zijn even door elkaar heen gelopen. Hoe moet je daar nu mee omgaan binnen Moneybird?

Er zijn een aantal scenario’s te bedenken waarbij je zakelijke en je privékosten door elkaar heenlopen:

  • Je hebt een factuur waarop zowel zakelijke als privékosten staan;
  • Je hebt vanaf je privérekening een zakelijke aankoop gedaan;
  • Je hebt privégeld gestort of een privé-opname gedaan.

Hieronder bespreken we deze verschillende situaties.

Privé-opnames/stortingen rekening

Heb je privé-opnames of -stortingen gedaan, of wil je privébetalingen verwerken in je administratie, dan moet je een privé-opnames/stortingen rekening aanmaken binnen Moneybird. Dan kun je de banktransacties die op het tabblad “bank” staan verwerken.

Je maakt deze rekening aan via Instellingen > Bank > Toevoegen > Privé-opnames/stortingen. Kies de juiste rechtsvorm, dan worden de juiste categorieën aangemaakt. Wanneer je geld vanuit je privé overmaakt naar je bedrijf dan kies je de categorie “Stortingen (naam)”, wanneer het een privé-opname betreft selecteer je “Onttrekkingen (naam)”.
Bij een BV kies je in beide gevallen voor de categorie Rekening courant (naam).

Een factuur met zakelijke en privékosten

Heb jij een factuur of bonnetje waar zowel privé- als zakelijke kosten opstaan? Bestelde je bijvoorbeeld op online kantoorartikelen en gooide je direct ook een privéaankoop in je mandje? Geen probleem. Je kunt dit in Moneybird verwerken door de factuur of bon met extra factuurregels te boeken. De privé-aankoop boek je dan op de categorie “Onttrekkingen” met het btw-tarief “Geen btw”. (Bij een BV gebruik je hiervoor wederom de categorie Rekening Courant). De zakelijke kosten en btw voer je vervolgens op zoals je met een gewone factuur ook zou doen.  

Zakelijke aankoop privé betaald

Wanneer je een zakelijke aankoop privé hebt betaald wil je de factuur natuurlijk wel in je administratie hebben. Upload de factuur zoals gebruikelijk maar kies dan bij het registreren van de betaling de privé-opnames/stortingen rekening die je eerder hebt aangemaakt. (Bij een BV gebruik je hiervoor wederom de categorie Rekening Courant). Pas voor de volledigheid even de datum aan. Omdat je geen transacties aan deze rekening hoeft te koppelen, is dit de enige actie die je hoeft te ondernemen met deze factuur.

Ik hoop dat je hiermee een beetje opweg geholpen bent als het aankomt op privébetalingen verwerken in Moneybird.

Hulp nodig bij een specifieke situatie? Neem contact met mij op, ik help je graag verder!

Laat een reactie achter