Aandachtspunten voor de inkomstenbelasting

3 aandachtspunten voor de aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. In dit artikel ga ik dieper in op: 

 • Wat er gebeurt wanneer je niet op tijd jouw aangifte inkomstenbelasting indient of verkeerde gegevens aanlevert 
 • De aandachtspunten rondom de aangifte inkomstenbelasting 

Lees het zorgvuldig door en zorg ervoor dat jij goed voorbereid,  zonder stress en ruim op tijd  de aangifte inkomstenbelasting kunt laten doen. 

Gevolgen van het te laat of verkeerd indienen van de aangifte inkomstenbelasting

Ben jij je bewust van de gevolgen wanneer jouw aangifte inkomstenbelasting te laat wordt ingediend? De meeste ondernemers zijn dit niet. Zo kom ik vaker dan dat ik zou willen ondernemers tegen die de aangifte inkomstenbelasting van 2021 of 2020 nog moeten doen. 

Belastingrente betalen 

Wanneer je je aangifte indient voor 1 mei volgend op het jaar waarover je belastingaangifte doet, dan betaal je geen belastingrente. Dien je jouw belastingaangifte later in dan 1 mei, dan betaal je rente over de belasting die je moet betalen. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over het betalen van belastingrente. 

Navorderingsaanslag 

Heb je al een definitieve aanslag ontvangen en ziet de Belastingdienst nieuwe feiten waardoor ze de aanslag moeten wijzigen, dan krijg je een navorderingsaanslag. Dit geldt dus ook wanneer je aangifte voor 1 mei doet. Je betaalt dan belastingrente over het bedrag van de aanslag. Ook hierover lees je meer op de site van de Belastingdienst. 

Boete

Wanneer je te laat bent met het indienen van je aangifte, riskeer je een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van het aantal dagen dat je te laat bent en kan oplopen tot € 5.514.

Aandachtspunten voor de aangifte inkomstenbelasting

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je aan de slag gaat met de aangifte inkomstenbelasting. 

Besteed de aangifte inkomstenbelasting uit aan een boekhouder

Het eerste, maar ook één van de belangrijkste aandachtspunten, is om de aangifte inkomstenbelasting door een boekhouder te laten doen. Een boekhouder kost misschien geld, maar levert met de aangifte inkomstenbelasting ook zeker geld op. Boekhouders weten precies welke regels er zijn, van welke voordelen gebruik gemaakt kunnen worden en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat jij zo min mogelijk hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. 

De regels veranderen elk jaar dus doe het jezelf niet aan om die aangiftes zelf in te dienen. Want wat je niet weet zoek je ook niet op en dat kan nadelige gevolgen voor je hebben.

Tip! Geef je boekhouder altijd toegang tot jouw boekhoudprogramma zodat hij ook ziet wat je geboekt hebt. Alleen rapporten doorsturen raad ik je écht af! Dan is er geen controle geweest. Zorg ook dat je boekhouder voldoende kennis heeft van het boekhoudprogramma waar je mee werkt, is dit niet het geval dan kunnen er fouten in je boekhouding sluipen en dat wil je écht niet.

Lever jouw boekhouding compleet en op tijd aan bij de boekhouder

Boekhouders hebben het ontzettend druk ten tijde van de aangifte inkomstenbelasting. Het is dus belangrijk dat jij alles op tijd en compleet aanlevert bij jouw boekhouder. Wanneer jij het op tijd aanlevert, is de kans ook klein dat er uitstel aangevraagd wordt en dan is de kans ook kleiner dat jij belastingrente moet betalen omdat je te laat bent. 

Het is belangrijk dat jij alles compleet aanlevert. Dan hoeft jouw boekhouder niet nog een paar keer heen en weer te mailen voor de ontbrekende stukken en dat bespaart weer veel tijd. 

Het is van belang dat jij zelf ook weet wat je moet aanleveren en wat belangrijk is om te controleren in jouw boekhouding zoals Moneybird. Wil je graag dat ik een keer meekijk om te controleren of alles compleet is en er geen fouten meer in je Moneybird boekhouding staan? Dan kun je hier een coachcall inplannen. 

Welke gegevens heb je nodig voor jouw aangifte inkomstenbelasting? 

Naast de aandachtspunten, maken we een klein uitstapje naar de gegevens die je nodig hebt en moet aanleveren voor jouw aangifte inkomstenbelasting, buiten de zaken om die bijvoorbeeld in Moneybird staan. Hier gaan we bij het volgende aandachtspunt mee verder.

De gegevens die je dient aan te leveren bij jouw boekhouder:

Persoonlijke gegevens

 • Burgerservicenummer (en eventueel dat van jouw partner en kinderen) 
 • Rekeningnummer
 • DigiD (en eventueel die van jouw partner) Je hoeft je DigiD-gegevens niet rechtstreeks aan je boekhouder te geven. In plaats daarvan kun je een machtigingscode aanvragen op de website van de Belastingdienst en deze aan je boekhouder geven. Met deze code kan je boekhouder tijdelijk namens jou aangifte doen en gegevens opvragen bij de Belastingdienst. 

Loon- en inkomensgegevens van jou en je partner
Jaaropgaven van je werkgever(s), uitkeringen, pensioenen en eventuele andere inkomsten zoals bijvoorbeeld inkomsten uit verhuur, schenkingen en erfenissen.

Bedrijfsgegevens
Geef je boekhouder echt toegang tot jouw boekhoudprogramma en stuur niet alleen rapporten door.

 • Voorraad per einde boekjaar
 • Overzicht zakelijke kilometers
 • Gegevens auto van de zaak
 • Overzicht van je investeringen

Bankrekeningen zowel zakelijk als privé

 • Het jaaroverzicht van alle betaalrekeningen
 • Het jaaroverzicht van alle spaarrekeningen (en die van eventuele kinderen) 
 • Het jaaroverzicht van alle beleggingen en crypto (indien van toepassing) 

Wonen

 • De WOZ-waarde van al het onroerend goed met peildatum 1 januari 2021 
 • De jaaropgave hypotheekrente
 • Bij koop of verkoop van de woning: de notarisafrekening 

Aftrekposten

Hier moeten betaalbewijzen aangeleverd worden. Denk aan: 

 • Giften aan goede doelen
 • Zorgkosten die niet vergoed zijn
 • Betaalde partneralimentatie 
 • Studiekosten

Overig

 • Gegevens van leningen en andere schulden 
 • Gegevens van betaalde lijfrentepremies 
 • Een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen 
 • Gegevens over dividend 

Belastingpapieren 

 • De voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2022 
 • De voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2022

Op de site van de Belastingdienst vind je nog meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers. 

Het hele jaar moet compleet zijn 

Het is belangrijk dat het hele jaar compleet is qua boekhouding. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat: 

 • Alle uitgaande en inkomende facturen in het boekhoudsysteem staan 
 • Alle banktransacties gekoppeld zijn 
 • Alles met betrekking tot de creditcard verwerkt is 
 • Alle voorraden ingegeven moeten zijn 
 • Je een lijst hebt met zakelijke km’s die je gereden hebt 

Ook is het belangrijk dat de cijfers van de vorige jaren goed kloppen in jouw boekhouding en dat er geen openstaande boekjaren meer staan op de balans. 

Maak duidelijke afspraken met jouw boekhouder

Maak van tevoren duidelijke afspraken met jouw boekhouder waarbij je bijvoorbeeld vraagt wanneer jouw aangifte inkomstenbelasting wordt gedaan en ook duidelijk aangeeft dat je niet wilt dat er uitstel wordt aangevraagd. Je wilt namelijk weten hoe je ervoor staat en ook niet onnodig belastingrente betalen.

Wanneer jij jouw boekhouding en persoonlijke gegevens die nodig zijn voor de aangifte inkomstenbelasting, compleet aanlevert, is de kans groot dat jouw boekhouder jouw aangifte inkomstenbelasting ook tijdig doet. Hij kan hier dan namelijk direct mee aan de slag. 

Laat jouw boekhouding van tevoren controleren

Twijfel je of jouw Moneybird boekhouding compleet is voor de aangifte inkomstenbelasting? Wil je laten checken of het allemaal klopt wat en hoe je het hebt ingevoerd? Plan dan een coachcall met mij in. 

Laat een reactie achter